Završna konferencija projekta CUHaCHA

04.12.2022 agrrazd (0) Comments

Završna konferencija prekograničnog projekta “EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge- CUHaCHA” održana je u Zadru, u Providurovoj palači, 2. prosinca 2022. godine.

Okupljenima se u pozdravnoj riječi obratio župan Zadarske županije Božidar Longin naglasivši važnost očuvanja kulinarske baštine. Voditeljica projekta Andrea Erceg iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije upoznala je prisutne s projektom i projektnim rezultatima. O istraživanju kulinarske tradicije Zadarske županije govorila je prof. dr.sc. Dunja Brozović Rončević s Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Profesor dr.sc. Damir Kovačić, vanjski stručnjak Zadarske županije, predstavio je aktivnosti koje je u okviru projekta provela Županija.

Aktivnosti i projektne rezultate u Hercegovačko-neretvanskoj županiji-kantonu predstavila je mr.sc. Karmela Zlomislić, projektni menadžer ispred Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, a aktivnosti provedene u Tivtu predstavila je Ivona Petrović, projektni menadžer ispred Općine Tivat.

Izlazni rezultati projekta su:

  • Zajedničke staze kulinarske baštine za jačanje i proširenje turističke ponude
  • Monografija kulinarske baštine
  • Uređenje tradicionalnih kuhinja za promicanje kulinarske baštine
  • Obuka pružatelja usluga za bolje upravljanje kulinarskom baštinom

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Cilj projekta bio je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i doprinijeti razvoju turizma.

Nositelj projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (RH), a partneri na projektu su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K (BiH), Općina Tivat (CG) i Zadarska Županija (RH).

Ukupna vrijednost projekta je 710.946,94 eura, od čega je iznos EU sufinanciranja 604.304,89 eura.

Projekt traje od 15. kolovoza do 31. prosinca 2022.