Patišpanj

17.01.2023 agrrazd (0) Comments

Patišpanj je pjenast, mek, pun okusa i mirisa, divan starinski kolač.

Sastojci:

  • 10 žlica šećera
  • 10 žlica brašna
  • 10 jaja

Priprema:

Pjenasto umutiti jaja i šećer. Kuhačom lagano umiješati prosijano brašno. Smjesu lagano izmiješati i izliti u podmazani i pobrašnjeni pekač. Biskvit staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 65 minuta na 150 Celzijevih stupnjeva. Čačkalicom provjeriti je li kolač pečen – ako izađe iz njega suha čačkalica, spreman je za vađenje iz pećnice. Kad se ohladi, kolač prema želji možete posuti limunovim koricom i šećerom. Postoje varijacije na temu ovog kolača, ali jedino je važno da se pravi od domaćih jaja.

Posluživanje:

Odličan je uz kavu ili neko fino vino.

Zanimljive činjenice o slastici:

Patišpanj je tradicionalni kolač koji se sprema već generacijama. Sastoji se od samo tri sastojaka: jaja, brašna i šećera. Ovaj kolač je u prošlosti bio serviran kao vjenčana torta i služio se na
proslavama vjenčanja. Radio se i za razne druge prigode poput rođenja, krštenja i sl. Namirnice za njegovu izradu je bilo jednostavno nabaviti pa je bio dostupan širem stanovništvu. Patišpanj se tako proširio među ljudima koji su ga obožavali.
Patišpanja doslovno znači “španski hljeb”, jer na italijanskom “španskom hljebu” glasi “pan di Spanja”. Tradicionalni patišpanj radi se bez praška za pecivo, pa je potrebno nešto strpljenja kako bi se miješanjem napravili mjehurići zraka u tijestu. Neke kuharice posebno tuku žumanjke sa šećerom, ručno oko pola sata pa dodaju snijeg od bjelanjaka, a prema drugim receptima jaja se tuku u
komadu. Padišpanj se nekoć pekao u starinskim posudama bez masnoće ili papira za pečenje pa bi se ostavio da se ohladi okrenut naopako te zatim nožem odvajao od stijenke posude. Danas ga je jednostavnije peći u kalupu za torte. Kako bi kolač bio mirisniji, ponekad se dodaje limunova ili narančina korica, vanilija, aroma ili liker badema te prošek.