U Zadru održan sajam kulinarske baštine

02.12.2022 agrrazd (0) Comments

Zadarski je kraj jedinstveni spoj Velebita i Mediterana. Njegova kulinarska baština odraz je prirodno – zemljopisnih osobitosti, ali i burnih povijesnih mijena. Tradicionalna kuhinja zadarskog kraja temelji se na svježim lokalnim namirnicama, mnogo svježeg povrća i mahunarki (sočiva), jednostavnoj pripremi s dodatkom maslinova ulja i vrlo malo začina i začinskog bilja. Meso se jelo i uglavnom kuhalo (lešo), a riba često pripremala na gradele ili na brudet. Od slastica najznačajnije su fritule, kroštule i štrudl.

U sklopu projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“, dana 02.12.2022. godine, po završetku konferencije projekta, održan je i sajam kulinarske baštine Zadarske županije pod nazivom CUHaCHA Zadar CookingFest.

Na festivalu su se mogla probati tradicijska jela poput: dagnje na buzaru, bakalar na bilo, orzo i fažol, line sipe, pašticada s njokima, štrudl od skute i sl.,a  osim predstavljanja projekta CUHaCHA posjetitelji su bili u mogućnosti isprobati ponudu lokalnih OPG-ovaca našega kraja.