Svakober

12.08.2021 agrrazd (0) Comments

Sastojci:

– 4 velike šake samonikolog bilja: divlji luk, koromač (komorač), divlja blitva, maslačak, divlje mrkve, žutenica, ušac, divlji poriluk

– komad suhog mesa ili suhe slanine (pancete)

– 2 do 3 krumpira

– 1 šaka boba

– ½ dl maslinova ulja

– sol i papar

Priprema:

Prikupljeno bilje potopiti u vodu uz malo soli. U posudi se kuha suho meso, pa kad je napola skuhano dodaje se krumpir. Ponekad se umjesto suhog mesa mogu uzeti svježe svinjske kožice koje se narežu na kockice prije kuhanja. Krumpir narezati na kocke ili ga kuhati cijelog pa ga na kraju žlicom izgnječiti na nejednake komadiće. Kada je krumpir napola skuhan dodaje se samoniklo bilje pa se sve zajedno dalje kuha. Divlju blitvu može zamijeniti domaća blitva, a važna je jer jelu ublažava jačinu divljine.

Samoniklo bilje treba kuhati oko 20 minuta.

Napomena:

Na području Zadarske županije tradicionalno se pripremaju jela od samoniklog bilja, te je svakober kao tradicionalno jelo zabilježen u mnogim mjestima zadarskoga zaleđa u raznim varijacijam. Pri tom se najvažnijom namirnicom u svakoberu smatra koromač, odnosno komorač kako se obično naziva. Ovaj je recept zabilježen u Ninu u kojem se jelo naziva svakober, svakoberac ili svakoberje. U Posedarju se istoimeno jelo radi na kosti od pršuta, a umjesto krumpira stavlja se tjestenina, najbolje domaći rezanci. Na otocima se srodno jelo od divljih samoniklih trava naziva mišancija.