Pastrva

29.11.2022 agrrazd (0) Comments

Priprema ribe: očistiti je od utrobe i škrga, na boku načiniti rez uzduž kralježnice. Dobro je posušiti papirnatim ručnikom jer je poželjno da se na roštilj riba stavlja suha. Riba se soli samo izvana, nikako ne iznutra jer će se time izvući sokovi iz nje. Kako bi koža ostala čvrsta ribu može se i lagano nakapati limunovim sokom. Za intenzivnije arome riblju utrobu treba napuniti začinskim biljem poput ružmarina, kadulje, bosiljka, po vlastitom ukusu.

Na vruće roštiljske rešetke položiti ribu. Užareni roštilj brzo prži ribu, čuvajući njenu sočnost i bogatstvo okusa. Za dodatnu sočnost, ribu za vrijeme pečenja premazivati grančicom ružmarina umočenu u kvalitetno maslinovo ulje. Riba se peče ovisno o veličini, otprilike 3 do 5 minuta sa svakog stane.

Ribu okrećete samo jednom, a gotova je kada koža poprimi smeđe–zlatnu boju i postane hrskava. Na žaru se ne smije držati predugo kako ne bi pregorjela i izgubila sočnost. Možda najlakši način kontrole pečenosti je da ribu skinete s topline čim se meso počne polako odvajati od kičmene kosti.

Priprema blitve i krumpira: Blitvu oprati u hladnoj vodi, odvojiti stabla od listova i narezati na manje komade. Krumpir oguliti i narezati na kockice.

U loncu zakuhati vodu, dodati prstohvat soli i krumpir kuhati 20-tak minuta, ovisno o veličini kockice.

U drugom loncu kuhati blitvu 5 minuta.

Dok se krumpir i blitva kuhaju, u tavu staviti bijeli luk, maslinovo ulje i to sve zagrijati dodavajući ocijeđenu blitvu i krumpir i samo 2 minute miješati dok se svi okusi prožmu. Posoliti po želji.

Posluživanje 

Uz ribu poslužiti blitvu i krumpir zajedno sa salatom i limunom.

Zanimljive činjenice o jelu 

Osim što pastrmka ima relativno nisku energetsku vrijednost, njeno je meso odličan izvor kompletnih proteina potrebnih za normalan rast i funkcioniranje organizma.

Mnogi će se složiti: priprema ribe na roštilju poseban je doživljaj s gastronomskog, ali i socijalnog aspekta. Riba na roštilju je tradicionalni način pripreme hrane karakterističan za Hercegovinu i omogućuje da se ova namirnica doprema do stolova u izvornom obliku. Riba je bolja i ukusnija što se oko nje manje komplicira.