Hobotnica ispod peke

29.11.2022 agrrazd (0) Comments

Sastojci: 

  • jedna veća hobotnica (1,5 do 2 kg)
  • pola šalice maslinovog ulja (oko 1 dcl)
  • 1 šalica kvalitetnog bijelog vina (oko 1/2 dcl)
  • 1 kg mladog krumpira (bolje crvenog)
  • 3 do 4 režnja češnjaka
  • sol, papar
  • sitno narezani peršin

 

Priprema: 

Da bi hobotnica bila mekana, treba ju prije pripreme „istuči“, a danas se obično prethodno stavi u hladnjak za duboko zamrzavanje. Prije pripreme hobotnicu se odmrzne, očisti i opere. Pripremiti vatru, najbolje od maslinova ili nekog tvrdog drva.

Očišćenu hobotnicu staviti u veći lonac i pirjati na suho u poklopljenom loncu. Tijekom pirjanja treba ju nekoliko puta okrenuti. Hobotnica se pirja sve dok njezina tekućina potpuno ne ispari te na dnu lonca ostane samo ljubičasti talog. Potom se makne s vatre. Staviti je u lonac na vatru bez kapi vode, poklopiti je i pirjati na suho.

Dok se hobotnica pirja opere se krumpir, ali se ne guli kora. Krumpire se nareže na polovice ili ako je veći na četvrtine. Hobotnicu staviti u sredinu velikog okruglog pekača (pleh, tepsija) te oko nje posložiti blago posoljene prerezane krumpire, po želji i glavicu luka (kapule). Dobro zaliti maslinovim uljem i poklopiti pekom. Preko peke ravnomjerno nabacati žar i peći najmanje 45 min.

UMAK (šug)

 Kad je hobotnica već skoro pečena, u loncu (teči) u kojem smo pirjali hobotnicu doliti malo maslinovog ulja i na ljubičastom talogu koji je ostao od pirjanja hobotnice vrlo kratko prepržiti sitno sjeckani češnjak. U taj talog

doliti pola čaše bijeloga vina, malo papra i sitno nasjeckani peršin (petersimul) te kuhati par minuta dok vino malo ne ispari. Nije potrebno dodatno soliti. Otvoriti peku i proliti šug po hobotnici i krumpirima te ponovno pokriti još nekoliko minuta da se sve prožme i krumpir upije šug.

Napomena:

Hobotnica ispod peke priprema se u mnogim mjestima diljem Jadrana, pa tako i na otocima Zadarske županije. Jelo se pripremalo za osobite prigode i slavlja, odnosno nije riječ o svakodnevnom jelu. Ovakav način pripreme u malim varijacijama zabilježen je na Dugom otoku, na Ugljanu, u Biogradu, Pakoštanima.

Na isti se način danas hobotnica može pripremati i u pećnici na temperaturi od 200°C, ali okus naravno nikada neće biti isti.