Burek

29.11.2022 agrrazd (0) Comments

Burek je vrsta pite punjena mesnim nadjevom., hrskave kore, s okusom koji pokreće sva čula. Može se oblikovati u oblike potkovice, kolutove, cilindre ili okrugle pite i jedu se na različite načine kao predjelo ili kao glavno jelo.

Sastojci (za 4-8 obroka):

  • 3 suhe jufke / 8-12 listova veličine tepsije
  • 64 dkg janjećeg ili junećeg mesa od buta (može i miješano)
  • 3-4 glavice crvenog luka
  • oko 20 dkg maslaca
  • sol, papar

Priprema jela

Meso se isjecka ili samelje. Luk sitno isječe. Razviju se jufke i suhnu. U lonac se stavi malo masnoće i lagano preprži luk, posoli, te ohladi, a zatim doda meso, sol i papar, pa izmiješa.

Polagani burek:  Jufke se režu u veličini tepsije. Pekač se pomasti i prekrije jednom jufkom koja se začini rastopljenom masnoćom, pa drugom jufkom, tako da se stvori “donja podloga”. Zatim se ravnomjerno pospe fil, pa prekrije trećom jufkom i tako nekoliko puta naizmjenično fil-jufka. Svaka jufka se začini rastopljenom masnoćom. Na kraju se stavljaju dvije završne jufke i svaka pomasti. Burek se peče u pećnici, a ispečen se reže na kocke ili romb.

Burek u gužve  : jufke na kojima je raspoređen nadjev se zgužvaju (srolaju) i slažu u zamašćenu tepsiju. U uglastu tepsiju srolane jufke se slažu uzduž – jedna do druge, au okruglu naokrug – počevši od središta pa prema prevezu tepsije.

Burek u frk/  zvr: svako pola jufke čini zasebni frk, zasebno formiranu cjelinu. Frkovi mogu biti okrugli ili elipsasti. Ovakav način slaganja pite čest je kod pripremanja pite za put, izlet, te u buregdžinicama i ašćinicama.

Posluživanje 

Uz burek poslužiti kiselo mlijeko.

Povezane priče 

Na području Bosne i Hercegovine pod burekom se razumijeva pita punjena mesom. Prvi burek na ovim prostorima se pojavio dolaskom Osmanliju. Burek se smatrao hranom vezira i bogataša, ali je vremenom postao sastavni dio bosanskohercegovačke kuhinje. Postoji jeftina verzija sa do davanjem krumpira i zove se „šareni burek“.