Basa (Lika)

01.12.2021 agrrazd (0) Comments

Sastojci:

  • kravlje mlijeko
  • kiselo mlijeko
  • sol
  • skorup (kajmak)

 

Priprema:

Procijediti kravlje mlijeko kroz gazu, da bude čisto. Staviti ga u posudu (padelu), pa na štednjak (šparket) da zakuha. Kad je mlijeko zakuhalo, odmaknite ga sa štednjaka da se “odmori”. Nakon što odstoji, treba ga staviti hladiti otprilike sat vremena. Dok je još mlako), dodati kiselo mlijeko (kvas) i malo soli te dobro izmiješati, poklopiti, zamotati krpom i ostaviti da stoji na toplom. Treba se potpuno ohladiti prije nego se stavi u hladnjak. Ako se basa kiseli ujutro, treba ostaviti da stoji do večeri.

Kad se smjesa stvrdnula, ocijediti sirutku, a basu zamotati u krpu i staviti da se cijedi. Gotovu basu staviti u zdjelu, preliti skorupom (kajmakom) i dobro promiješati.

Napomena:

Basa se jede kao namaz na kruhu ili krumpiru, kao predjelo ili kao prilog. Basa je danas jedan od prepoznatljivih ličkih specijaliteta, ali nekoć je to bilo jelo koje se nije prodavalo već se pripremalo samo za kućnu uporabu. Na prostoru Like zabilježena su dva načina pripreme, svaki je imao svoje tradicionalno ime: vlaška basa, koju je pripremalo uglavnom pravoslavno stanovništvo, pripremala se uglavnom od prokuhanoga mlijeka u koje se dodavalo kiselo mlijeko, dok se kranjska basa koja se vezuje uz katoličko hrvatsko pučanstvo pripremala od svježeg, neprokuhanog mlijeka.

Basa se priprema i u mnogim mjestima Bukovice.