4. projektni sastanak i konferencija prekograničnog projekta CUHaCHA

28.10.2022 agrrazd (0) Comments

U organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dana 27. i 28. listopada u Mostaru, održan 4. po redu projektni sastanak te konferencija prekograničnog projekta CUHaCHA.

Prvi dan bio je posvećen projektnom sastanku pod vodstvom vodećeg partnera AGRRA-e, gdje su prezentirani svi postignuti rezultati i odrađene aktivnosti do sad. Također se iskoristila prilika da se ukaže na sve potencijalne probleme i njihova rješenja. U popodnevnim satima organizirana je posjeta Crvenom križu u čijim prostorijama Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K uređuje kuhinju financiranu kroz projekt CUHaCHA.

Drugi dan bio je posvećen konferenciji na kojoj je prisustvovalo preko 50 sudionika. U uvodnom dijelu konferencije ministar dr.sc. Rašid Hadžović pozdravio je sudionike konferencije te je istaknuo značaj projekta koji svojim rezultatima daje doprinos stvaranju novih turističkih vrijednosti te omogućuje prijenos znanja kroz razvoj zajedničkih staza kulinarske baštine programskog područja, izdavanje monografija kulinarske baštine, obuku pružatelja usluga, te uređenje tradicionalnih kuhinja. Sve to u konačnici dovodi do šire priče koja ukazuje na opću društvenu korist projekta CUHaCHA za cijelo programsko područje.

Voditeljica projekta, mr.sc. Karmela Zlomislić iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, pozdravila je prisutne sudionike konferencije zahvalivši im se na dolasku na konferenciju i iskazanom interesu za projekt CUHaCHA.

Na konferenciji su predstavljeni INTERREG – IPA program prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. te projekt CUHaCHA.

Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje, koji zauzima važno mjesto kao jedan od instrumenata i ciljeva Kohezijske politike Europske unije.

Glavni cilj projekta “CUHaCHA” je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma.

Ispred partnera, Agencije za ruralni razvoj Zadrske županije (AGGRA), Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-K (MONKS), Općine Tivat (OT) i Zadarske županije (ZŽ) govornici su bili:

  • Andrea Erceg, voditeljica projekta (AGGRA- vodeći partner)
  • Karmela Zlomislić, voditeljica projekta (MPZKŠ)
  • Ivona Pertović, voditeljica projekta (OT)
  • Ana Grzunov, voditeljica projekta (ZŽ).

Projekt je sufinanciran sredstvima ERFF i IPA II fondova Europske unije.

Ukupna vrijednost projekta je 710.946,94 €, od čega EU sufinancira 85%.