Održane kulinarske radionice u Tivtu

31.10.2022 agrrazd (0) Comments

U Tivtu su 17. i 18. listopada održane radionice u sklopu projekta CUHaCHA namijenjene predstavnicima lokalnih restorana i pružateljima usluga na području gastronomije. Cilj teorijske radionice bio je ukazati na važnost očuvanja kvalitete i prepoznatljivosti tradicionalnih jela te obučiti polaznike radionica kako na najbolji način predstaviti hranu posjetiteljima. Teorijska radionica obradila je pet tema: uvod u kulinarsku baštinu, osnovne namirnice, lokalna i regionalna kuhinja, načini prezentiranja hrane te očuvanje kvalitete i prepoznatljivosti tradicionalnih jela.

U nastavku edukacije održana je dvodnevna kulinarska radionica s ciljem predstavljanja metoda i tehnika kuhanja i pripremanja tradicionalnih jela. Učesnicima je prikazano deset modula o metodama i tehnikama kuhanja vezanih za pripremu tradicionalnih jela, odnosno obučeni su za pripremu deset recepata koji se nalaze u monografiji kulinarske baštine čija je izrada u tijeku. Radionice je vodio kuhar Slobodan Radmanović, koji ima dugogodišnje iskustvo u vođenju profesionalnih kuhinja u zemlji i inozemstvu a radionice je nadgledao i koautor monografije, te autor većine recepata iz monografije, novinar i istraživač, Mašo Čekić. Njegovo dugogodišnje iskustvo u pripremi lokalnih recepata i prijenosa stečenog znanja na širi auditorij kroz svoje knjige, koje uvijek sadrže pregršt recepata, uz očaravjuće priče iz davnina, bilo je značajno za polaznike ove obuke. Također, podršku je pružio i Damir Moškov, čije je iskustvo u području digitalnog marketinga i gastronomije osnažilo obuku u segmentu modernizacije ove oblasti. Kulinarske radionice održane su u kuhinji Srednje mješovite škole Mladost.

Osnovna tema projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“ je tradicionalna hrana koja je tisuću godina igrala glavnu ulogu u tradiciji i folkloru zemalja programskog područja, predstavljajući osnovni dio njihove kulturne baštine. Hrana i kultura od posebne su važnosti na ovom području gdje su tradicija, kulturna baština, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo isprepleteni. Lokalna kuhinja i lokalni proizvodi mogu potaknuti inovacije i promociju te unaprijediti razvoj na regionalnoj i globalnoj razini. Osim svega, mogu još više poboljšati turističku ponudu.

Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a ostali partneri na implementaciji projekta, pored Općine Tivat, su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko – Neretvanske županije – kantona (BiH) i Zadarska županija (HR ). Period implementacije projekta je od 15.08.2020 do 31.12.2022. Ukupan proračun projekta je 710.946,94 €, dok je iznos namijenjen Opštini Tivat 173.823,60 €.

Projekt “EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“ se realizira u okviru drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične suradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014. – 2020., a odobren je u okviru programske prioritetne mjere: Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine.