Mostarski buredžici

29.11.2022 agrrazd (0) Comments

Buredžići su neizostavni dio naše tradicionalne kuhinje, slični bureku-nisu burek, slični mantijama –nisu mantije. Sličnog sastava kao burek koji se sprema na poseban način samo za posebne goste

Sastojci

  • dvije jufke
  • oko 1/2 kg mesa bez kosti (janjeceg, juneceg, bravljeg, goveđeg), dakle, masnoća
  • oko 1/2 I kiselog mlijeka
  • koje češanj bijelog luka

Priprema jela

Jufke se rasuču, malo suhnu, razrezu na dvije polovice, te pomaste. Isjeckano (samljeveno meso se posoli, te izmiješa. Na svaku polovicu jufke na razmaku od oko 6-8 cm redaju se komadići mljevenog mesa (juvalaci), tako da u svaki burek doda po 1 zalogaj mesa. Jufke se saviju u gužve, izrezu na burekčice, koji se slažu u zamašćenu tepsiju. Buredžići se često rezu i “na klis” (kosi valjak). Zatim se buredžici pomaste i ispeku. Kiselo mlijeko se malo posoli, izmiješa, te (po zelji) utuče više česni češnjaka, dobro izmiješa. Vrući buredžici se polijevaju kiselim mlijekom, zatim pomaste, te vrte u toplu pečnicu da se kiselo mlijeko upije.

Posluživanje

Poslužuju se hladni ili mlaki.

Prilike kada se hrana pravi i jede.

Pite su općenito svakodnevna jelo, ali imaju svoje mjesto u svečanim prigodama. U prošlosti posluživao se za svečane prigode (slijed od 12 jela) i to negdje na sredini ručka ili večere, za svakog gosta po 1 porciju. Bili su specifični za mostarski kraj.

Povezane priče  

Burek je dobio ime od turske riječi bur-savijača, s obzirom da su manji dijelovi savijače da se ne bi bili burekčići jer je teško za izgovor, pretpostavlja se da je izvedeno ime buredžića. Buredžići se od mantija razlikuju po sastavu i veličini, mnogo su veći ako ne i duplo. Kaže se: Da se i gladne oči najedu.