Keške

16.01.2023 agrrazd (0) Comments

Sastojci (za 10 obroka):

  • 1 kg pšenice
  • Kokoš ili pijetao

Priprema:

Pšenica se očisti od kukolja, zemlje i kamenčića, te se opere u tri do četiri vode. Poškropi se vodom, istupa u stupi, pa se preko noći ostavi sušiti. Sutradan se na vjetru očisti od pljeve i takva se stavlja kuhati kojih pet minuta. Promijeni se voda i nastavlja se kuhanje. U drugi lonac stavi se kuhati kokoš ili pijetao i s tom juhom podlijeva se pšenica. Jelo se kuha dugo na laganoj vatri, pa je potrebno češće promiješati. Nakon osam sati kuhanja očisti se kokošje meso od kosti, te se usitnjeno dodaje pšenici. Keške se ne soli, niti mu se dodaju drugih začini. Za kojih deset sati kuhanja keške je gotov i stavlja ga se na hladno mjesto.

Posluživanje:

Prilikom serviranja ugrije se, cvrkne uzavrelim maslom (ili maslacem) i dodaju začini (sol, aleva paprika, biber i slično). Servira se uz kiselo mlijeko. Keške na hladnom može trajati i desetak dana.

Prilike kada se hrana pravi i jede:

Tradicionalno božićno jelo u našim krajevima.

Zanimljive činjenice o jelu:

Keškek ili keške, na perzijskom označava dobro razvarenu i uvarenu mesnu kašu, koja se spravlja od odstupane pšenice i kokošijeg mesa, a koja se varenjem sva raspadne. Keške je zimsko jelo. Spremi se i podgrijava.