Janjetina

29.11.2022 agrrazd (0) Comments

Hrskava kožica zlatno smeđe boje. Meso je sočno, mirisno i slatko.

Sastojci            

Domaće janje optimalne težine oko 12-13 kg

Priprema jela   

Ispere se unutrašnjost trbušne šupljine i usta od ostatka krvi, te se natakne na ražanj, a odmah potom treba posoliti unutrašnjost. Na leđima probijte rupu i provucite žicu te učvrstite janje za ražanj. Treba ga dobro pričvrstiti za ražanj, da se ne bi okretao prilikom pečenja. Odrežite prednje noge u koljenu. Glavu, leđa i zadnje nogice, također učvrstiti za ražanj. Stražnje noge prebacite preko ražnja, jednu nogu provucite kroz tetivu druge, pa obje vežite žicom za ražanj i dobro stegnite.

Janje se posoli najprije iznutra pa zatim izvana (soli treba oko 2% težine janjca). Dobro je da odstoji posoljeno minimalno pola sata. Trbušna šupljina se zatvara prorezivanjem opeke ili papršnjaka (koljenica). Nožem zarežite butove i posolite, napravite ubod nožem kod obje plećke i posolite, zatim posolite cijelo janje izvana. Kad se janje dobro ugrije (oko 45 minuta), pod butove i plećke dodajte malo žara. Stavlja se peći iznad laganog žara uz stalno okretanje ražnja.

Plamen vatre ne smije biti preblizu da meso ne izgori i da se pretjerano ne isušuje. Da meso ne izgori i popuca na početku pečenja, janje se premazuje slanom vodom. Pečenje traje, ovisno o veličini janjca i količini raspoloživog žara, prosječno od dva i po do tri sata na laganoj žeravi.

Posluživanje     

Uz krumpir i salatu domaći kruh.

Prilike kada se hrana pravi i jede   

Janjetina je simbol trpeze – služenje janjetine znači posebno izraženu čast gostima u svim važnim događajima za neku obitelj.

Povezane priče (činjenice o jelu, interesantne priče)

Gotovo da nema obiteljske, ni poslovne proslave na kojoj se ne servira janjetina. Nezaobilazna je za Bajram, Božić i Uskrs. 

Glavni razlog zbog čega je pečenje na ražnju toliko prisutno i popularno u mnogim zemljama Mediterana nije samo primordijalnost stočarske pripreme, već i kulinarska jednostavnost sagledana u strpljivom i polaganom pečenju mesa koje na taj način postaje sočno i mekano.

Značaj (kategorizacija – estetski, ekonomski, politički, religiozni, socijalni)

Janjetina je društvena hrana i mora se jesti u društvu, tek tada je to pravi doživljaj. Pivo uz ražanj, priča i smijeh kraj otvorene vatre, dijeljenje i zajedničko blagovanje.