Dostupna Monografija kulinarske baštine

20.10.2022 agrrazd (0) Comments

Hrana je oduvijek bila ne samo jedna od osnovnih ljudskih potreba, već i područje u kojem je kreativnost nailazila na plodno tlo. Nekoć iz nužde jer je trebalo malim količinama nahraniti mnoga gladna usta, a kasnije iz želje da se ne zadovolji samo glad, već i razvesele okusni pupoljci raznolikošću. Priprema hrane ima svoju povijest kao i svaka druga ljudska djelatnost. S vremenom je postajala sve složenija jer su nove namirnice osvajale svijet. No kako svaki razvoj dođe do određene točke, tako je i s kulinarstvom. Suvremeni čovjek sve više počinje razmišljati o kvaliteti onoga što jede te je stoga možda i logično što se u posljednja dva desetljeća osobita pozornost počela posvećivati proučavanju tradicionalnih kuhinja. Tradicionalna hrana i način njene pripreme oduvijek su bili vrlo značajan dio kulturne baštine.

Stoga je bilo samo pitanje vremena kada će se osmisliti i provesti projekt koji će inspiraciju pronaći upravo u povezivanju kulinarskog tradicijskog nasljeđa i one gospodarske grane koja je u novije vrijeme dominantna – turizma. Projekt pod nazivom EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge – CUHaCHA, iz kojeg je proizašla ova monografija, osmislila je i napisala Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA.

U ovoj monografiji partnerstvo je ponudilo 45 izabranih recepata s tri programska područja, i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U monografiji se mogu pronaći recepti za riblja i mesna jela, jela od povrća i mahunarki, priloge jela i predjela za marendu. Uz sastojke su zabilježeni i načini pripreme hrane te njeno posluživanje.