Buzara od mušulja

29.11.2022 agrrazd (0) Comments

Sastojci:

  • 2 kg mušulja
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 1 ćikara bijelog vina
  • 4 špica česna
  • Papar
  • Balica petrusina
  • Šaka prezle

Priprema jela:

Dva kila očišćenih i opranih mušulja staviti u teću, dodati decilitar maslinovog ulja, ćikaru bijeloga vina, pet – šest špica česna luka, balicu sjeckanog petrusina i papar. Poklopiti, pustiti da se mušulje otvore i  kuvati nekoliko minuta dok vino ne ispari. Preko mušulja posuti šaku prezle ili gratanog koromana, lagano promiješati i poslužiti. Voda koju mušulje puste je slana, pa so nije potrebna. Poslužuje se direktno sa vatre, najbolje u teću u kojoj su kuhane mušulje. Školjke služe umjesto ožice za hvatanje mirisne juhe od mušulja. Obavezni dio buzare od mušulja je vino !

Posluživanje:

Poslužuje se direktno sa vatre, najbolje u teću u kojoj su kuhane mušulje. Školjke služe umjesto ožice za hvatanje mirisne juhe od mušulja. Obavezni dio buzare od mušulja je vino!


Zanimljive činjenice o jelu:

Na više arheoloških nalazišta u Boki Kotorskoj pronađeni su materijalni ostaci koji daju sliku o načinu života i ishrani stanovnika bokeljskih obala prije više hiljada godina. Ostaci neolitske keramike pronađeni u pećinama Spila, Deletina, Brštanova, Tamnica i Vrahaj, ukazuju na prve naseobine, a kada je ishrana u pitanju, onda jasno upućuju na zaključak o vrsti, pripremanju i termičkoj obradi jela. Pećinski materijalni dokazi vode nas u vrijeme 3.500 godina prije nove ere. Pronađeni su ostaci kostiju životinja, ali i školjaka, posebno mušulja, koje su prvi Bokelji sakupljali i jeli. Raniju pretpostavku da su koristili i druge morske plodove i lovili ribu potvrđuju pronađeni predmeti koji se danas čuvaju u Muzeju Gospe od škrpjela.